Anna Linnea Liljeholm – Knutpunkten

Knutpunkten – Navet i ett nätverk (2016)

Konstnärlig gestaltning Sjöängens kunskap- och kulturcentrum, Askersunds kommun.

Monterades och färdigställdes under hösten 2016.

 

Verket är placerat i den nya byggnadens entréhall/foajé. Byggnaden inhyser bland annat en högstadieskola, bibliotek, en multisal för bio och konserter och en liten konsthall. Många olika funktioner som behövs för ett rikt kulturliv.

Redan från starten av projektet föreställde jag mig foajén som en person (ett nav) i ett nätverk (byggnaden) och drevs av viljan att göra hennes karaktär ständigt närvarande i rummet. Genom att söka en allmängiltig sida hos människan fann jag likheter med nervsystemet som är kroppens egna nätverk där neuroserna fungerar som viktiga knutar i ett nätverk. Att abstrakt tolka detta vägledde skissprocessen och formgivningen av gestaltningen.

Linjer och knutar har blivit en symbol för mötet. Människor är i behov av platser som enar och foajén i Sjöängens kunskaps- och kulturcentrum ären knutpunkt i byggnaden såväl som i samhället. Just att skapa ett naturligt flöde av människor från olika från olika åldersgrupper och bakgrunder är en central del av platsens funktion. Här möts inte bara människor utan även kultur, historia, framtid och utveckling. Den konstnärliga gestaltningen fungerar som en symbol för kommunikation och förening och genom sitt abstrakta och ordlösa språk inbjuder den alla till att vara delaktiga.

Den konstnärliga gestaltningen består till största del av en skulptural installation, som formas av en större formkropp och tre mindre hängandes från ett utrymme där takhöjden mäter mer än 11 meter och sträcker sig synbar från alla tre våningsplanen. 300 kilo naturfärgade rep har färgats i gråskala och sedan flätats, knutits och vävts till en levande textur. Tunna glittrande ljusfibertrådarna, som ger konstverket ett större djup och bidrar till en föränderlig upplevelse under dygnets alla timmar, har en och en dragits genom takplattorna för att få en fin spridning.

På entréplanet vid hissens dörröppning speglas uppbyggnaden av den textila installationen i en detaljerad tuschteckning mot en akvarellbakgrund,som har tryckts som en tapet och mäter 265 x 265 cm.

 

Juryns motivering till val av konstverket:

”Stark originalitet och eget konstnärligt uttryck. Kombination av material som ger goda kontraster. Organiskt material som i sin gestaltning anknyter till Askersund som sjöstad och den marina miljön. Utnyttjar rummets egenskaper för att lyfta det konstnärliga verket. Klar och tydlig idé samt god hantverksskicklighet. Symboliskt knyter verket samman verksamheterna i huset. Verket kan upplevas inomhus och från utsidan.”

/ur: protokoll tävlingsresultat, Projekttävling konstnärlig gestaltning av Sjöängen KKC