AiR Kristinehamn / Iakttagelser från insidan (2021-22)

Jag, framför den inspirationsvägg som jag skapade för att forma min berättelse under mina två månader som AiR Kristinehamn. Foto: Pontus Ersbacken
Foto: Pontus Ersbacken
Foto: Pontus Ersbacken
Foto: Pontus Ersbacken

Iakttagelser från insidan 

Anna Linnea Liljeholm

12 februari – 23 april 2022

Under oktober och november 2021 befann jag mig som Artist in Residence i Kristinehamn för att konstnärligt fördjupa mig i historien kring Mariebergs sjukhusområde. Under större delen av 1900-talet fanns här ett av Sveriges stora mentalsjukhus. Mariebergs hospital stod klart 1887 och omgärdades av en park på 32 hektar. Området var en sluten värld innanför sina grindar och stängsel.

Jag anlände som ett tomt blad med utifrånperspektiv och beslöt mig att försöka få fatt i verkliga berättelser från människor som har en relation till platsen och på så vis lära känna den. Jag bjöd in till elvakaffe i min tillfälliga ateljé. Berättelserna som kom till mig vittnade om olika minnen och beskrivningar av Marieberg. Både då och nu. Ju mer jag fick veta desto mer insåg jag att jag inte visste. De fragmentariska stycken av tid gjorde att jag fylldes av känslan av att vandra runt i ett stort ogreppbart rum. Uppbyggt, inte bara av grandios arkitektur utan även av människor, minnen, känslor och ord. Vad var sant, vad fanns mellan raderna? I utställningen arbetade jag med att gestalta känslan av detta abstrakta och ofullständiga rum.

Jag skulle vilja beskriva det som att den konstnärliga gestaltningen är min berättelse om Marieberg. Den berättelse jag hade berättat om jag hade kommit på ett elvakaffe för att dela med mig av. Utställningen speglade mina tankar, mina relationer och mina känslor från tiden i Kristinehamn. I denna scenografiska tolkning av min upplevelse ville jag lyfta fram spelet mellan att vara inuti – utanför, nu – då, i kropp och i landskap.